18

Figyelem, felnőtt tartalom!

Az általad letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek a kiskorúakra káros hatással lehetnek.

„Dicsőség Ukrajnának!” – mondta egy cigiző férfi, mielőtt szitává lőtték

háború
2023 március 06., 21:59

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter felkérte a Nemzetközi Büntetőbíróságot (ICC), hogy vizsgálja ki egy ukrán hadifogoly állítólagos kivégzését.

Egy friss videón több lövéssel kivégeznek egy fegyvertelen férfit katonai egyenruhában, rajta ukrán zászlóval, miután cigifüstöt fújva az ukrán nemzeti tisztelgést mondja: „Szlava Ukrajini (dicsőség Ukrajnának)!”

link Forrás

A videó országos felháborodást váltott ki, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is elítélte az állítólagos ukrán hadifogoly kivégzését.

A videó forrása ismeretlen, de széles körben osztják az interneten, már mémesítik.

link Forrás

A videón látható férfit egyelőre nem sikerült azonosítani, a kivégzői pedig nem látszanak.

Dmitro Kuleba borzalmasnak nevezte a videót, és közölte: elengedhetetlen, hogy az ICC azonnali vizsgálatot indítson a „szörnyű háborús bűncselekmény ügyében”.

Andrij Kosztin főügyész közölte, hogy Ukrajna hatósági vizsgálatot indított egy fegyvertelen fogoly állítólagos kivégzésével kapcsolatban. A vizsgálatot az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) fogja lefolytatni. „Még a háborúnak is vannak szabályai. Vannak a nemzetközi jog normái, amiket a bűnöző orosz rezsim szisztematikusan figyelmen kívül hagy. Előbb-utóbb a bűncselekményt megbüntetik. Minden érintettet felelősségre vonnak” – mondta Kosztin. (Kyiv Independent)