Szusiterrorizmus miatt letartóztattak három fiatalt Japánban

bűnügy
2023 március 09., 09:34

Három embert letartóztatott a japán rendőrség, mert egy szusizóban megnyalták a közös szójaszószos üveget, írja a BBC. Februárban óriási felháborodást keltett egy videó, amin egy japán kamaszfiú suttyomban megnyalja a közös használatú szójaszószos üveg tetejét és a polcon levő kávéscsészét egy Sushiro étteremben. Ennél is vakmerőbb pillanataiban a nyálas ujjával tapogatja a szalagon érkező szusiadagot, ami aztán továbbhalad mit sem sejtő tulajdonosa felé.

link Forrás

Szerdán először tartóztattak le szabálysértőket. A rendőrség azt állítja, hogy a 21 éves Josino Rjoga február 3-án a Kura Sushi étteremben megnyalta a közös szójaszószos üveget. Az ügyben egy 19 és egy 15 éves fiú is érintett. Cselekedeteik a japán törvények értelmében üzleti tevékenység akadályozásának minősülnek. A rendőrség szerint a fiúk beismerték a bűncselekményt, egyikük állítólag bocsánatot is kért tettéért.

Február óta tucatnyi hasonló videó terjedt el, ami aggodalmat váltott ki a a tisztaságra és szusira kényes állampolgárok körében. Sokan már szusiterrorizmusról beszéltek.

Több étterem is nyilvános felhívást intézett az elkövetőkhöz, hogy hagyjanak fel az ételszabotázzsal. Néhány vendéglátóhely arra jutott, hogy teljesen leállítja fő attrakciójának működését.

photo_camera Fotó: PHILIP FONG/AFP

Kelet-Japánban a Choushimaru lánc közölte, hogy teljesen felhagy a szalagos tálalással, miután egy vendég egy cigarettacsikket helyezett egy üveg pácolt gyömbérbe. A személyzet mostantól közvetlenül a vendégeknek viszi az ételeket, és csak akkor adnak ki fűszereket és szószokat, amikor már elfoglalták a helyüket.

A szusiterrorizmus nemcsak milliókat sokkolt országszerte, hanem bezuhantak az étteremláncok részvényei is.