Tízezrek követelik, hogy ne szerepelhessen az Oscaron a kínai kormányt támogató hongkongi filmsztár

külföld
2023 március 09., 11:46

Egyre nagyobbra dagad a botrány a népszerű hongkongi színész, Donnie Yen körül. A férfi elvileg díjat adna át a 2023-as Oscar-gálán, de miután kiderült, hogy korábban a kínai kormányt támogató megjegyzéseket tett, tízezrek írták alá a petíciót, melyben azt követelik, ne állhasson a színpadra.

A petíciót „hongkongi emberek csoportja” indította az ismert aktivista, Tong Wai-hung vezetésével. Úgy fogalmaznak, hogy Yen úgy beszélt a 2019-es hongkongi tüntetésekről, hogy az a szólászabadság elleni támadásnak tekinthető. Az Oscar-díjakról döntő Akadémia egyelőre nem kommentálta az ügyet.

Az 59 éves, nemzetközileg ismert akciófilmsztár egy korábbi interjúban zavargásnak nevezte a hongkongi tiltakozásokat.

Donnie Yen
photo_camera Donnie Yen Fotó: BULLET FILMS - MANDARIN MOTION P/Collection ChristopheL via AFP

A petíciót indító aktivisták szerint Yen meghívása azt jelenti, hogy az Akadémia semmibe veszi a hongkongi embereket, és a színész fellépése rontaná a filmipar imidzsét és hírnevét. A petíciót már több mint 84 ezren írták alá.

Azt, hogy Yen lesz az egyik díjátadó, múlt csütörtökön jelentették be, maga az Oscar-gála vasárnap lesz Los Angelesben. Azt, hogy melyik kategória nyertesét jelenti be, egyelőre nem lehet tudni.

(BBC)