Újra hiperszonikus Kinzsal rakétákkal támadták Ukrajnát az oroszok

háború
2023 március 09., 17:36

Legalább kilenc ember meghalt az Ukrajnát érő masszív rakétatámadásokban csütörtökön, írja a BBC. Hasonló léptékű akcióra hosszabb ideje nem kerítettek sort az oroszok. A Kijevet, Harkivot, Odesszát, Zsitomirt és sok más várost is elérő támadás további fontos eleme volt, hogy az oroszok hiperszonikus Kinzsal rakétákat is bevetettek, amelyekkel szemben nem sok esélye van az ukrán légvédelemnek. A hírek szerint a konfliktus első hónapjai óta nem használt Kinzsalokat az agresszor.

photo_camera A 2023. március 9-ei orosz rakétatámadások nyomai Kijevben Fotó: HANDOUT/AFP

Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője azt mondta, nagy pontosságú és nagy hatótávolságú légi, tengeri és szárazföldi fegyvereket alkalmaztak, köztük Kinzsal rakétákat, melyekkel csapást mértek Ukrajna katonai infrastruktúrájának kulcsfontosságú elemeire.

Az ukránok azt állították, hogy sikeresen lelőttek 34 cirkálórakétát és 4 iráni gyártmányú Shaheed drónt, sőt Kinzsalokat is megsemmisítettek. „Jelentős támadás volt, még soha nem használtak ennyiféle különböző rakétát” – idézte a Reuters az ukrán légierő szóvivőjét. (BBC)