Elnézést kért azért a mexikói drogkartell, hogy tévedésből rabolt el négy amerikait

külföld
2023 március 10., 07:07

Bocsánatot kért négy amerikai állampolgár elrablásáért, közülük kettő meggyilkolásáért az a mexikói kartell, amely minden bizonnyal tévedésből csapott le az amúgy orvosi ellátásra Mexikóba utazó áldozatokra. Az egyik legnagyobb hatalmú mexikói drogbanda, az Öböl-kartell egyik szakadár bandája, a Skorpió csoport a bocsánatkérésen túl még öt tagjukat is feladták a hatóságoknak, akik állításuk szerint felelősek voltak a történtekért.

A mexikói Nemzeti Gárda fegyveres konvoja útban az Egyesült Államok határához. A Nemzeti Gárda szállította haza kiszabadításuk után az emberrablók két életben maradt áldozatát, és a két halálos áldozat maradványait.
photo_camera A mexikói Nemzeti Gárda fegyveres konvoja útban az Egyesült Államok határához. A Nemzeti Gárda szállította haza kiszabadításuk után az emberrablók két életben maradt áldozatát, és a két halálos áldozat maradványait. Fotó: STR/AFP

"Úgy döntöttük, feladjuk azokat, akik közvetlenül részt vettek a történtekben, és felelősek azokért" - írta a csoport a hatóságoknak címzett levelében. Állításuk szerint az öt bandatag "saját döntésük alapján, fegyelmezetlenül" cselekedett, és megsértette a kartell alapszabályát, mely szerint "óvni kell az ártatlanok életét".

A négy elrabolt amerikai a múlt pénteken lépte át az USA és Mexikó határát Texas délkeleti csücskénél. Amint megérkeztek az első városba, Matamorosba, rögtön fegyveresek támadtak rájuk, akik rövid lövöldözés után mind a négyüket elrabolták. A négyfős amerikai társaság egyik tagja hasplasztikára érkezett, társai azért kísérték el, hogy ne kelljen egyedül vezetnie.

A túszok nyomára kedden bukkantak rá, de kettejüket már csak holtan találták. Másnap az is kiderült, hogy a drogbanda tévedésből rabolta el őket, egy rivális kartell embereinek nézték őket.