Franciaország segít az Egyesült Királyságnak megfékezni a kishajós illegális bevándorlókat

külföld
2023 március 10., 21:25

500 millió fontot ad az Egyesült Királyság Franciaországnak, hogy segítsen megfékezni a kis csónakokkal a La Manche-csatornán átkelő illegális bevándorlókat - írja a BBC. A csomagot Rishi Sunak brit miniszterelnök és Emmanuel Macron francia elnök párizsi csúcstalálkozóján jelentették be.

photo_camera Fotó: LUDOVIC MARIN/AFP

Az Egyesült Királyság az eddigi tervek szerint idén mintegy 63 millió fontot fizetett volna Franciaországnak a probléma kezelésére. A most elfogadott csomag azonban legalább megduplázza ezt az összeget, és 2023-24-ben közel 120 millió font kifizetését ígéri. Ráadásul Franciaország is növelni fogja a végrehajtás finanszírozását, bár Macron azt nem közölte, hogy mennyivel.

Közben Emily Thornberry, a brit Munkáspárt árnyékállamügyésze azzal vádolta a konzervatívokat, hogy „egyik válságból a másikba tántorognak, és nem tesznek mást, mint a tipikus ragtapasz-politikát folytatnak”. „Mielőtt Rishi Sunak még több pénzt küldene a francia hatóságoknak a válság kezelésére, el kell magyaráznia, hogy mit értek el azokkal a százmilliókkal, amiket korábban adtunk nekik, és miért nőtt ettől függetlenül mégis tovább a kis csónakos átkelések száma.”

Sunak az Elysée-palotában tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy a két ország az elmúlt évben 30 000 kis csónakos átkelést akadályozott meg és 500 letartóztatást hajtott végre. Mint elmondta, a most bejelentett pénz segít „véget vetni ennek a gusztustalan emberkereskedelemnek”. Majd azt is hozzátette, hogy „ez az együttműködés biztosítani fogja, hogy senki ne tudja büntetlenül kihasználni a rendszereinket”.

A most bejelentett összeg segítségével Macronék plusz 500 rendőrt fognak foglalkoztatni és egy új franciaországi fogdaközpont is épül, ez utóbbi azonban csak 2026 végére lesz teljesen működőképes.

Kiemelt videóink