Hónapokkal ezelőtt figyelmeztették a rendőröket, hogy mentálisan instabil a hamburgi lövöldöző, mégse vették el a fegyverét

külföld
2023 március 10., 16:29

Már hónapokkal ezelőtt névtelen bejelentés érkezett a német fegyverellenőrző hatóságokhoz arról az elkövetőről, aki csütörtök este hét embert ölt meg egy Jehova Tanúi egyház hamburgi imatermében - írja a Guardian. A levélben arra próbálták meg figyelmeztetni a rendőrséget, hogy a 35 éves férfi dühösnek tűnik egykori egyháztársaira és aggódnak miatta, mert nem diagnosztizált pszichológiai betegségben szenvedhet.

photo_camera Fotó: DANIEL REINHARDT/AFP

Bár a bejelentés után a rendőrök ki is mentek hozzá, de ő meggyőzte őket, hogy nincs okuk aggodalomra. Az előre be nem jelentett látogatás során a nyugat-Hamburg Altona kerületében lévő lakásában a férfi állítólag együttműködő volt, így ugyan kapott egy szóbeli figyelmeztetést, amiért nem tartotta a fegyverét a széfjében, de nem vették el tőle.

A hét emberrel végző férfinak fegyvertartási engedélye is volt, és legálisan birtokolt egy Heckler & Koch P30-as pisztolyt. A helyi rendőrfőnök elmondta, hogy a gyanúsított nem volt büntetett előéletű, így nem volt jogi alapja annak, hogy elvegyék a férfi fegyverét.