Nem adja le a BBC David Attenborough egyik dokumentumfilmjét, mert félnek a jobboldal kritikájától

külföld
2023 március 10., 17:24

A BBC úgy döntött, hogy nem adja le David Attenborough új sorozatának egyik epizódját a televízióban, mert tart a konzervatív politikusok és a jobboldali sajtó reakcióitól. A részt így csak az iPlayer-en lehet majd megtekinteni.

Attenborough a Brit-szigetek természeti értékeiről készít éppen új sorozatot, melynek első részét vasárnap mutatja be a BBC. A sorozat első öt epizódja főműsoridőben fut majd a csatornán. Az utolsó részt, mely az Egyesült Királyság természeti veszteségeiről szól, azonban nem fogják sugározni.

Az epizódban azt mutatja be Attenborough, hogyan károsította a brit természetet a mezőgazdaság. A film azonban olyan termelőket is hoz példaként, akik az élővilágra tekintettel, felelősen végezték a munkájukat.

Sir David Attenborough szomorúan belenéz a kamerába
photo_camera Sir David Attenborough szomorúan belenéz a kamerába

A Guardian megszólaltatott pár BBC-ben dolgozó forrást, akik azt mondták, azért hozta meg a csatorna a döntést, hogy elkerülje a jobboldali kritikákat. Attól tartanak ugyanis, hogy a film megjelenését több lobbicsoport is kritizálná, különösen a mezőgazdasági szektor képviselői.

A héten a Telegraph újság már azzal támadta a BBC-t, hogy olyan sorozatot tűz műsorára, melyet lobbitevékenységük miatt korábban kritizált szervezetek finanszíroztak. A cikk szerzője a WWF-re, a világ legnagyobb természetvédelmi civil szervezetére és az RSPB-re, egy brit madárvédelmi szervezetre utalt, melyek pénzzel támogatták a film elkészítését.

A BBC műsorvezetője, az egykori világklasszis labdarúgó, Gary Lineker pont ugyanezen a héten nácizta le a brit menekültpolitikát a Twitteren. Bejegyzéséből hatalmas belpolitikai botrány lett, a konzervatív kormánypárti képviselők felháborodtak Lineker állításán.

(via The Guardian)