Feszült választás után Polyánszky Zoltán lett a Magyar Sakkszövetség új elnöke

játék
2023 március 11., 14:36

Polyánszky Zoltán 47 éves filozófust, közgazdasági doktort, a 2024-es budapesti sakkolimpiát szervező bizottság döntéshozó testületének vezetőjét választották meg elnöknek a Magyar Sakkszövetség tisztújító közgyűlésén.

Az aktív klubjátékos Polyánszky Zoltán 54, míg a másik elnökjelölt, Sterbenz Tamás, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem (TF) rektora 33 szavazatot kapott. Korábban Varga Gábor is elnökjelölt volt, de ő szerdán visszalépett, míg az eddigi elnök, Szabó László nem is pályázott újra a tisztségre és végül elnökségi tagnak sem jelöltette magát. Polyánszky eredetileg Varga Gábor csapatának tagja volt, Varga visszalépése után lett elnökjelölt – írja a Nemzeti Sport.

Világos bábuk a sakktáblán.
photo_camera Világos bábuk a sakktáblán. Fotó: Artur Widak/NurPhoto via AFP

Megválasztása után Polyánszky Zoltán az MTI-nek azt mondta, örül a győzelmének, de annak nem, hogy feszült körülmények között született meg a döntés. A közgyűlés másfélórás késessel kezdődött el, mert már arról vita alakult ki, hogy automatikusan a korábbi elnök, Szabó László legyen a levezető elnök, vagy ahhoz a közgyűlés jóváhagyása is szükséges. (Az eseményről az egyik résztvevő itt közvetített.)

Polyánszky Zoltán a megválasztása után a korábbi elnökség tagjai, illetve a Sterbenz Tamáshoz kötődő elnökségi tagjelöltek is sorra jelentették be a visszalépésüket, velük együtt még Farkas Attila Erik, a jelölő és a mandátumvizsgáló bizottság elnöke is elhagyta a Magyar Sport Házát.

Az új elnök a legfontosabb feladatai között említette meg, hogy a sakkszövetség haladéktalanul kezdje meg a tárgyalásokat a Nemzeti Rendezvényszervező Ügynökséggel a budapesti sakkolimpia megrendezésével kapcsolatban, és induljon párbeszéd a válogatott játékosokkal is. (MTI)