Több mint 1300 migránst mentett ki a Földközi-tengerből az olasz parti őrség

migráció
2023 március 11., 18:26

Több mint 1300 migránst mentett ki a Földközi-tenger középső részén bajba került hajókról az olasz parti őrség és a haditengerészet szombaton, alig két héttel azután, hogy egy hajótörésben 74 ember vesztette életét Olaszország déli partjainál.

Az olasz parti őrség és haditengerészet pénteken több hajót küldött a migránsok százait szállító, a viharos tengeren bajba jutott három hajóhoz. Hajnali 3 óráig 487 embert szállítottak partra épségben Crotone kikötőjében.

Egy másik mentőakcióval a parti őrség egyik hajója kb. 500 bevándorlónak nyújtott segítséget. Az ANSA olasz hírügynökség jelentése szerint a hajó 584 emberrel a fedélzeténa dél-olaszországi Reggio di Calabria kikötőjében vetett horgonyt.

A harmadik hajón bajba jutott 379 embert a parti őrség két járőrhajója szállította a szicíliai Augusta kikötőjébe.

A calabriai Crotone partjánál történt szerencsétlenség 74. áldozatának, egy ötéves kislánynak a holttestét két héttel a tragédia után találták meg az AGI olasz hírügynökség szerint. A hajó február végén a dél-olaszországi partok közelében sziklának csapódott, majd elsüllyedt, miután a hírek szerint több segélyhívást is leadott. A fedélzeten közel kétszázan utaztak, a balesetet 80 ember élte túl. Az ügyben nyomozást indítottak.

Jet-skis vízimentő a Földközi-tengeren március 9-én.
photo_camera Jet-skis vízimentő a Földközi-tengeren március 9-én. Fotó: Tiziana Fabi/AFP

Az olasz belügyminisztérium szerint az év eleje óta 17 592 migráns érkezett a Földközi-tengeren át hajóval az országba, ami kiugróan magas a tavalyi, kis híján hatezres létszámhoz képest. A Frontex uniós határvédelmi ügynökség szerint 116 százalékkal nőtt a Földközi-tenger középső részén át érkező illegális bevándorlók száma 2022 januárjához és februárjához viszonyítva. (MTI)