Feltűnően nagy a kisebbségiek aránya az orosz háborús áldozatok között a brit védelmi minisztérium szerint

háború
2023 március 12., 12:39

A brit védelmi minisztérium vasárnapi közleménye szerint továbbra is nagyon súlyosak az oroszok veszteségei, de ennek hatása eltérő számokat mutat az ország egyes régiói között. A gazdagabb városok (Moszkva, Szentpétervár) lakói viszonylag sértetlenek maradtak. Ez különösen igaz az elit családjaira.

Halott orosz katona a kelet-ukrajnai Kupjanszkban
photo_camera Halott orosz katona a kelet-ukrajnai Kupjanszkban Fotó: YASUYOSHI CHIBA/AFP

Ugyanakkor a keleti régiókban a halálos áldozatok aránya 30-40-szer magasabb, mint Moszkvában. Sok helyen az etnikai kisebbségek szenvedték el a legnagyobb veszteségeket. Például a Kaszpi-tenger melletti Asztrahánban az áldozatok 75 százaléka a tatár és kazah kisebbség közül került ki.

link Forrás

Már a részleges mozgósítás szeptemberi bejelentése után érkeztek hírek arról, hogy a mozgósítás különösen visszafogottan zajlik Moszkvában és Szentpéterváron, ugyanakkor teljes mozgósításról van szó a távoli vidékeken, főleg ahol nagy számmal vannak jelen etnikai kisebbségek. Már a háború első szakaszában is sok katona halt meg olyan területekről, mint Burjátföld, Kalmükföld vagy Dagesztán. Az orosz hadsereg alsóbb pozícióit ezekből a régiókból érkező fiatalokkal töltik fel, akik anyagi okokból választják a katonaságot.