„Alekszej, nem felejtettük el az üzenetedet: szembe kell szállni a diktátorokkal” - üzenték az Oscar-gálán

FILM
2023 március 13., 05:05

A Navalnij című film kapta a legjobb dokumentumfilmnek járó díjat a 95. Oscar-gálán.

link Forrás

A film rendezője, Daniel Roher köszönőbeszédében arra emlékeztetett: „egy ember nem lehet most velünk, Alekszej Navalnij, az orosz ellenzék vezetője, aki magánzárkában van Vlagyimir Putyin jogtalan háborúja miatt Ukrajnában”.

A díjat Navalnijnak és minden politikai fogolynak ajánlotta. „Alekszej, nem felejtettük el az üzenetedet: szembe kell szállni a diktátorokkal és autoriter törekvésekkel, bárhol is ütik fel a fejüket.”

Navalnij felesége, Julija Navalnaja is lehetőséget kapott néhány mondatra a színpadon. „A férjem azért van börtönben, mert igazat mondott, mert a demokráciát védte. Alekszej, arról a napról álmodom, amikor szabad leszel, és az egész ország szabad lesz. Legyél erős, szerelmem” - üzente.

Daniel Roher rendező külön köszönetet mondott Hriszto Grozevnek, a Bellingcat újságírójának, aki a filmben kulcsszerepet játszó Navalnij-mérgezés nyomozásának elindítója volt.

„Sokkal tartozunk ennek a laptopos bolgár nördnek”, mondta a rendező, a színpadra lépő Grozevre mutatva.

A Navalnij című filmről azt írtuk: „Az egykori blogger karaktere simán ki tudna tölteni egy egész estés dokumentumfilmet is, Daniel Roher viszont ambiciózusabb volt ennél: a kanadai rendező filmje, a Navalnij nem egyszerűen az ellenállóról, hanem egy gyilkossági kísérlet felderítéséről szól, amit maga az áldozat vezet. Roher a Navalnij elleni merénylet történetén keresztül mutatja be Putyin Oroszországát, a modern adatújságírás erejét, és a magukat félelmetesnek mutató autoriter rendszerek kicsinyességét és sebezhetőségét.”