Éppen négy amerikait raboltak el Mexikóban, a mexikói elnök szerint országa biztonságosabb az USA-nál

külföld
2023 március 13., 16:15

Andres Manuel Lopez Obrador szerint az országa közbiztonságával kapcsolatos kritikáknak nincsen alapja, és azok csupán az amerikai konzervatív politikusok Mexikó-ellenes kampányának részei.

A mexikói elnök ezt egy sajtótájékoztatón mondta, nem sokkal azután, hogy a texasi hatóságok azt tanácsolták az amerikai állampolgároknak, hogy biztonsági okokból ne utazzanak Mexikóba a tavaszi szünetben.

Andres Manuel Lopez Obrador, mexikói elnök
photo_camera Andres Manuel Lopez Obrador, mexikói elnök Fotó: EYEPIX/NurPhoto via AFP

A bejelentést azután tették a hatóságok, hogy múlt héten négy amerikai állampolgárt raboltak el fegyveresek Mexikóban. A társaság egyikük hasplasztikai műtétje miatt utazott a közép-amerikai országba, azonban a határ utáni első mexikói városban autójukra támadtak. Az amerikaiakat négynapnyi keresés után találták meg a rendőrök, azonban kettejüket már csak holtan.

Később kiderült, hogy az emberrablás tévedésből történt, ugyanis az egyik mexikói drogkartell a rivális banda embereinek nézte az amerikaiakat. A kartell később bocsánatot kért az akcióért. Emellett feladták a hatóságoknak azt az öt tagjukat, akik állításuk szerint az emberrablásért felelősek voltak.

A Világbank adatai alapján 2020-ban a mexikói gyilkossági ráta négyszer volt magasabb, mint az amerikai.

(via Reuters)