Szabotázsakció miatt borult lángokba a világ legnagyobb menekülttábora Bangladesben

külföld
2023 március 13., 06:27

Eltervezett szabotázsakció okozta a világ legnagyobb menekülttáborában március 5-én kitört tüzet, derült ki a vasárnap megjelent nyomozati jelentésből.

A bangladesi Cox Bazaar táborban felcsapott lángok 2800 menedékhelyet tettek a földdel egyenlővé, ezzel 15 ezer rohingya menekült maradt szállás nélkül. Az incidensben senki sem vesztette életét, azonban a lángok tönkretettek iskolákat, egészségügyi klinikákat és a kulcsfontosságú infrastruktúra több részét is.

A tüzet militáns csoportok okozták, hogy „leuralják” a tábort, mondta Abu Szaifan, a nyomozást vezető kormánytisztviselő. Szerinte az eset szándékosságát bizonyítja, hogy a tábor több pontján egyidőben ütött ki a tűz.

photo_camera Fotó: TANBIR MIRAZ/AFP

2017-ben a mianmari buddhista nacionalista kormány katonai akciókat hajtott végre az országban élő muszlim rohingya kisebbség ellen, ezt követően nagy részük a szomszédos Bangladesbe menekült. A Cox Bazaar több mint egymillió rohingya menekültnek ad otthont.

A bangladesi védelmi minisztérium adatai szerint 2021 januárja és 2022 decembere között 222 tűzeset történt az ország rohingya táboraiban, ezek közül 60-at szándékos gyújtogatás okozott. (via BBC)