Sztrájkolnak négy nagy németországi reptér dolgozói, több száz hétfői járatot törölni kellett

külföld
2023 március 13., 10:52

Több száz járatot töröltek a berlini, hamburgi, brémai és hannoveri repülőtereken a repülés biztonságáért felelős alkalmazottak egynapos figyelmeztető sztrájkja miatt hétfőn.

Berlin nemzetközi repteréről az induló kereskedelmi járatok nem szállnak fel a nap folyamán, az érkező járatok egy része is érintett. A reptérnek megközelítőleg 200 repülőjáratot kellett törölnie, ez nagyjából 27 ezer utazót érint. Az utasokat arra kérték, egyeztessenek légitársaságukkal a járatuk állapotáról.

A hamburgi reptéren a menetrend szerinti induló járatok nem fognak felszállni hétfőn, írja az üzemeltető nyilatkozata. Itt több mint 120 induló, és 50 érkező járat lett törölve. Jelentős zavarokra lehet számítani a brémai és a hannoveri repterek forgalmára nézve is.

Sztrájkoló repülőtéri dolgozók a Berlini nemzetközi repülőtéren március 13-án.
photo_camera Sztrájkoló repülőtéri dolgozók a Berlini nemzetközi repülőtéren március 13-án. Fotó: FABIAN SOMMER/dpa Picture-Alliance via AFP

A német szolgáltató szektor legnagyobb munkavállalói érdekképviselete, a Ver.di szakszervezeti szövetség az inflációt meghaladó, 10,5 százalékos és legalább 500 eurós béremelést követel a dolgozóknak. A munkaadói oldal 5 százalékos béremelést és 2500 euró egyszeri kifizetést ajánlott. A következő tárgyalási fordulót március 27-29-én tartják Potsdamban. (via MTI/Anadolu Agency)