A Robin Hood adó soha nem érhet véget

gazdaság
2023 március 14., 11:04

Balogh József energetikai szakértő írása.

“Ma már talán rejtélyesebb számunkra az elfelejtés, mint az emlékezés . . .” – így kezdi Sigmund Freud A Mindennapi élet pszichopatológiája című könyvének VII. fejezetét. Ez az írás a Robin Hood adók tizenöt éves történetének rövid áttekintésével illusztrálja, hogy Freudnak igaza volt: a mai magyar különadókkal kapcsolatban érdekesebb a felejtés, mint az emlékezés.

A Robin Hood adó története 2008 októberében kezdődött, a távhőszolgáltatás versenyképességének javításáról szóló javaslat parlamenti vitájával. Az alaphelyzet ugyanaz volt, mint ma: a távhő szektor állami támogatás nélkül nem életképes, viszont a körülbelül 650 000 lakást nem lehet(ett) fűtés és meleg víz nélkül hagyni. Ekkor találta ki az akkori szocialista kormány, hogy az úgynevezett „energiaellátók” (magyarul a MOL, az erőművek, az áram- és gázkereskedők) fizessenek meg egy új adót, és ebből lehet a távfűtést keresztfinanszírozni. Az új, bevezetni tervezett adónak két fontos sajátossága volt: az adóalap az adózás előtti eredmény volt (8%); és időben korlátozottan vetették ki (2011. január 1-ig érvényes).

Az akkori ellenzék nem támogatta a Robin Hood adó bevezetését. Bencsik János fideszes képviselő így szólalt fel a parlamenti vitában 2008 október 8-án:

„ . . . Ennek a törvénytervezetnek semmi más szándéka nincs, mint a kormányzat szociális érzéketlenségének elpalástolása, miközben abban a hiszemben ringatja az ingatlantulajdonosokat, hogy forrásokat biztosít a fűtési rendszerek korszerűsítéséhez. Mindezt ráadásul a fogyasztók kontójára, hiszen az új adónem végtére is őket fogja terhelni. Ritka álságos törvénytervezetet tarthatunk most a kezünkben. Nesze neked, nemzeti éghajlat-változási stratégia és nemzeti hosszú távú energiapolitika! Nesze neked, szociális érzékenység, nesze neked kormányzati őszinteség!”

Végül, 203 MSZP-s és SZDSZ-es képviselő megszavazta “a távhőszolgáltatás versenyképesebbé tételéről” szóló törvénytervezetet 2008. október 20-án. Az akkori ellenzék egységesen a Robin Hood adó ellen szavazott.

Tekerjük az idő kerekét előre tizennégy évvel. Tavaly júniusban hirdette ki a kormány az új extraprofit adókat, majd december 7-én a Robin Hood adót 41%-ra emelte.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.