Kétezren álltak ki a Szikra Mozgalom két hétre letartóztatott tagja mellett

belföld
2023 március 14., 12:20

Egy 42 éves magyar nőt, D. Krisztinát azután vettek őrizetbe, hogy a február 11-i kitörés napja előtt több maszkos-viperás támadás történt Budapesten szélsőjobboldaliak ellen. Az ügyben letartóztattak több külföldit, az ő esetükben az elfogáskor fegyvereket is találtak. A magyar nőt otthonából állították elő, nála elsősorban a ruházat felismerésére hivatkoztak a felvételek alapján.

A nő tagadta, hogy köze lett volna a támadásokhoz, neve ugyanakkor kiszivárgott a szélsőjobboldali sajtóba, akik minden adatát közölték. Két hét után engedték szabadon, de a büntetőeljárásnak a gyanúsítottja maradt.

A Szikra Mozgalom nyílt levelet írt a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető Rogán Antal miniszterhez és Kocsis Máté fideszes frakcióvezetőhöz. Azt követelték, hogy tisztázzák meghurcolt tagjuk nevét, állítsák le a „sokszor antiszemita lejáratókampányt”, amit a Szikra Mozgalom és Jámbor András ellen folytatnak.

A levelet közel kétezren írták alá, köztük Karácsony Gergely főpolgármester, Pikó András, Baranyi Krisztina polgármesterek, Tordai Bence országgyűlési képviselő, Jónás Vera énekes-dalszerző, Erdős Virág költő, Beck Zoltán zenész.