Sztrájkolnak a kukások is Párizsban, elönti az utcákat a szemét

külföld
2023 március 14., 15:05

Egy hete sztrájkolnak a szemétszállító munkások Párizsban a francia kormány azon javaslata miatt, mely szerint 62-ről 64 évre emelnék a kötelező nyugdíjkorhatárt. A kukások jelenleg 57 évesen mehetnek nyugdíjba a nehéz munkakörülményekre tekintettel, de ha elfogadnák a javaslatot, nekik is két évvel tovább kellene dolgozniuk.

Túlcsorduló szemetesek Párizs utcáin
photo_camera Túlcsorduló szemetesek Párizs utcáin Fotó: VALERIE DUBOIS/Hans Lucas via AFP

A főváros mellett Nantes-ban, Rennes-ben és Le Havre-ban is hasonló állapotok uralkodnak. A sztrájkot szakszervezetek kezdeményezték, többek közt az olajfinomítók is leálltak múlt kedden. Három párizsi szemétfeldolgozót blokád alá vontak, egy negyediket részlegesen lezártak a tiltakozók. A párizsi hatóságok szerint a kukások munkabeszüntetése a kerületek felét érinti, azokat, ahol nem magáncégek végzik a szemétszállítást, és 5600 tonnára rúg az elszállítatlan szemét mennyisége. Sok helyen embermagasságban állnak a zsákok.

A városi tanács igyekszik közbeavatkozni közegészségügyi okokból, és legalább a piacok környékéről elszállítani a szemetet. Biológusok szerint a szabadon heverő szemét megváltoztatja a patkányok viselkedését, a kártevők beköltöznek a kukákba, azokban szaporodnak és ürítenek, ami nagy kockázattal jár a lakosságra nézve.

A kukások szerdán döntenek arról, hogy folytatják-e a tiltakozó akciót. A javaslatról csütörtökön szavaznak a francia parlamentben, de az elfogadásához az alsóház és a felsőház támogatása is kell. (BBC)