Orbán megtalálta önmagát Petőfi Sándorban

POLITIKA
2023 március 15., 16:11

Orbán Viktor miniszterelnök szakítva régi szokásával, ezúttal nem Budapesten, a Nemzeti Múzeum előtt tartotta meg március 15-i ünnepi beszédét, hanem Kiskőrösön, Petőfi Sándor szülőháza előtt. A vidéki kitelepülés nem teljesen újdonság, hiszen az előző október 23-i beszédét is vidéken, Zalaegerszegen adta elő. Akkori előadása tele volt aktuálpolitikai utalással. Most a beszéd utolsó pillanatáig várni kellett, hogy hová lyukad ki, Petőfi Sándor hosszas méltatása után.

Oda érkezett meg, hogy "Petőfit látjuk fellázadni", amikor idegenek akarják megmondani a magyaroknak, hogyan éljenek; amikor a világ hatalmasai egy európai szuperállamba akarják olvasztani a magyarokat; és Petőfi a 12 pont elé odaírná most, hogy “legyen béke”, azaz feltehetően nem támogatná Ukrajna katonai ellenállását Oroszországgal szemben. Petőfi ezek szerint pont azt a politikát vinné 2023-ban, mint Orbán Viktor.

Így nyert értelmet Petőfi hosszas méltatása, akit a legnagyobb magyar költőnek nevezett a miniszterelnök, akinek elismerésben minden magyar egyetért, akitől legalább egy sort minden gyerek ismer.

Ha mindannyiunk példaképe éppen azt gondolná a világról, mint Orbán Viktor, akkor hogyan lehetne vitatni a miniszterelnök éleslátását? - adódhatott volna a költői kérdés a beszéd végén, de Orbán Viktor kellő szerénységgel nem maga vonta le ezt a konklúziót, hanem meghagyta a lehetőséget a hallgatóságának.

Orbán Viktor Kiskőrösön, március 15-én.
photo_camera Orbán Viktor Kiskőrösön, március 15-én. Fotó: Németh Dániel/444

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.