Az orosz Danyiil Medvegyev együttérez az ukrán teniszezőkkel

sport
2023 március 16., 14:49

Leszia Curenko ukrán teniszezőnő nem állt ki hétfői mérkőzésére az Indian Wells-i tenisztornán, ahol a fehérorosz Arina Szabalenka lett volna az ellenfele.

A visszalépés után újságírók megkérdezték az orosz Danyiil Medvegyevet, hogy mit gondol az esetről. Medvegyev elmondta, hogy együttérez az ukrán teniszezőkkel, és minden játékos kötelességének tartja, hogy beszéljenek a témáról.

photo_camera Fotó: HIROTO SEKIGUCHI/The Yomiuri Shimbun via AFP

Curenko konkrét esetéről azonban nem akart nyilatkozni a világranglista hatodik helyén álló teniszező, mert szerinte arról csak az érintetteknek van joga.

A témáról megkérdezték a lengyel Iga Swiateket is. A női világelső már erősebben fogalmazott a kérdésben. Elmondta, hogy nagyon tiszteli az ukrán riválisait, ugyanis ha Lengyelországot bombáznák, egyáltalán nem biztos benne, hogy képes lenne versenyezni.

Emellett arról is beszélt, hogy a teniszszövetségnek többet kellene tennie az ukrán játékosokért. Swiatek szerint mindenki csak arról beszél, hogy indulhatnak-e az orosz és fehérorosz teniszezők, miközben az ukránokról jóval kevesebb szó esik.

A jelenlegi szabályok szerint az orosz és fehérorosz profi teniszezők játszhatnak a nemzetközi versenyeken, viszont csak semleges színekben. Kivételt képez ugyanakkor a wimbledoni tenisztorna, ahol tavaly egyik nemzet képviselőit sem engedték elindulni. (via BBC)