Videófelvétel bizonyítja, hogy orosz vadászgéppel ütközött az amerikai felderítő drón a Fekete-tenger felett

külföld
2023 március 16., 10:58

Kedden egy Szu-27-es típusú orosz vadászgép összeütközött egy fegyvertelen amerikai felderítő drónnal a Fekete-tenger felett. Az MQ-9 Reaper típusú drón nemzetközi légtérben végzett épp felderítő rutinfeladatokat, amikor két orosz gép nyomába eredt, és az egyikük ütközött vele. Az amerikai hadsereg szerint a „szakszerűtlen” orosz művelet miatt zuhant le a drón.

Az orosz védelmi minisztérium még aznap tagadta, hogy orosz gépek érintkezésbe kerültek volna a drónnal. Moszkva elismerte ugyan, hogy két vadászgépük feltartóztatott egy amerikai Reapert, de állításuk szerint sem támadás, sem kontakt nem történt.

Az orosz védelmi minisztérium szerint egy kikapcsolt radar-válaszjeladókkal repülő drón megsértette a Moszkva által kijelölt orosz hadműveleti légtérövezetet, ezért valóban a nyomába eredtek. Moszkva azt állította viszont, hogy az MQ-9-es jelzésű drón nem kontakt, hanem egy heves manőver miatt kezdett szabadesésbe.

Az amerikai hadsereg európai parancsnoksága csütörtökön nyilvánosságra hozott egy videófelvételt az ütközésről:

link Forrás
link Forrás

A felvételen látható, hogy előbb egy Szu-27-es megközelíti a drónt, és üzemanyagot ereszt ki, majd ütközik az MQ-9-essel, és a kamerakép is elszáll.

Ned Price kedden bekérette a külügyminisztériumba Oroszország washingtoni nagykövetét, hogy kifejezze az USA erőteljes tiltakozását az incidens miatt.