Kocsis Máté előtt nem sokkal jelentette be a török elnök, hogy ők is csak a finnek NATO-csatlakozásáról szavaznak

diplomácia
2023 március 17., 16:20

Recep Tayyip Erdogan török elnök bejelentette, támogatni fogja Finnország NATO-csatlakozását, és felkérte a parlamentet, hogy szavazza meg a ratifikációt. Különös egybeesés, hogy Kocsis Máté is a mai napot tartotta alkalmasnak arra, hogy bejelentse, a parlament március 27-én szavaz a finnek NATO-csatlakozásáról – de a svédekéről nem. Szintúgy Erdogan, akinek konkrétabb elvárásai is vannak Svédországtól.

Recep Tayyip Erdogan török elnök és Orbán Viktor Ankarában 2023 március 16-án
photo_camera Recep Tayyip Erdogan török elnök és Orbán Viktor Ankarában Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher/MTI/MTVA

A Deutsche Welle szerint a parlament még a török választások, tehát május 14. előtt fog szavazni a csatlakozásról. A török elnök elmondta, Svédországgal folynak a tárgyalások, Ankara százhúsz általa terroristának nevezett személy „hazaszállítását” várja.

Erdogan azt mondta, a finnek „őszinte és konkrét lépéseket” tettek, hogy eloszlassák Törökország aggodalmait. A törökök azért „aggódtak”, mert állításuk szerint Finnország és Svédország kurdokat és más ellenzékieket fogadnak be. Erdoganék ezzel kapcsolatos feltételeket szabtak a ratifikációhoz.

Magyarország semmilyen konkrét feltételt nem szabott, cserébe hónapokon át halogatta a szavazást a csatlakozásról, mondván, a két országból gyakran érik kritikák a kormányzatot. Majd a kormány bejelentette, a frakción belül nem mindenki ért egyet a csatlakozással. Ezt az ellentétet volt hivatott feloldani a Hende Csaba vezetésével északra indított tárgyalódelegáció, amely Finnországban tisztázta, nem látják akadályát a ratifikálásnak.