Passau püspöke sem gondolja, hogy a cölibátus a papság kulcseleme

vallás
2023 március 18., 12:32

Miután múlt héten Ferenc pápa egy lapinterjúban arról beszélt, hogy az egyház felülvizsgálhatja a római katolikus papok számára kötelezően előírt nőtlenséget, szombaton Passau püspöke is úgy nyilatkozott, hogy támogatja, hogy vita kezdődjön a kérdésről. "A cölibátus Jézus életmódja. De ha társadalmunkban oly sokan nem tudnak így élni, és egyre zsugorodik azok száma, akik sikeresen meg tudják ezt élni és ki tudnak benne teljesedni, akkor el kell gondolkodnunk"- fogalmazott Stefan Oster a Passauer Neue Presse című lap szombati számában megjelent interjúban.

photo_camera Ferenc pápa és Stefan Oster püspök a Vatikánban. Fotó: VATICAN MEDIA/Hans Lucas via AFP

Oster szerint a múltban a papok olyan közösségekben éltek, amelyek osztották értékeit és támogatták életvitelében, ma viszont potenciálisan ki van téve "internetes kísértéseknek" olyan közösségekben, amelyek mindenféle életmódra nyitottak, a papi életmódot viszont "furának" tartják.A püspök úgy véli, hogy a cölibátus nem kulcseleme a papi felszentelésnek. Kitért arra is, hogy a Vatikánhoz tartozó keleti egyházakban szolgálnak nős papok, és azok a protestáns lelkészek, akik katolikus hitre térnek és katolikus papokká válnak, szintén "természetesen" nős emberek maradnak.

A pápa az előző héten egy argentin lapnak nyilatkozva beszélt arról, hogy a cölibátus "ideiglenes előírás", nem "örökkévaló, mint a papi felszentelés", és elképzelhető a felülvizsgálata. (MTI)