A cseh elnök arra számít, hogy jövőre csökken az Ukrajnának nyújtott támogatás szintje

háború
2023 március 20., 14:11

Petr Pavel cseh elnök arról beszélt a lengyel Rzeczpospolitának adott interjújában, hogy Ukrajna csak egy alkalommal próbálkozhat nagy ellentámadással az orosz erőkkel szemben, és a következő tél után rendkívül nehéz lesz fenntartani a nyugati támogatás jelenlegi szintjét. Pavel Ukrajna egész háború előtti területének visszaszerzését nevezte a legjobb forgatókönyvnek. De hozzátette: „Mint egykori katona azonban realista vagyok.”. Ugyanakkor továbbra is úgy gondolja, mindent meg kell tenni Ukrajna támogatásáért.

Petr Pavel cseh elnök
photo_camera Petr Pavel cseh elnök Fotó: VLADIMIR SIMICEK/AFP

Szerinte az összes terület visszaszerzése nagyszerű eredmény lenne, de elhúzódó háborúhoz vezetne, ha Ukrajna a Nyugat minden szükséges támogatása ellenére képtelen lenne az említett cél elérésére, miközben Oroszország még mindig elég erős lenne ahhoz, hogy ellenőrizze a megszállt területeket. „Nem akarunk ilyen forgatókönyvet, de (...) nem tehetünk úgy, mintha az egyetlen megoldás a teljes siker volna.”

Soha nem biztatná Ukrajnát engedményekre, arra, hogy mondjon le területének egy részéről, de arra sem, hogy az utolsó katonáig harcoljon. „Ha az ukránok valaha így döntenek is, az csakis az ő döntésük lesz.”

Pavel szerint néhány hónapon belül meg kellene történnie az ukrán ellentámadásnak. „A lehetőség idén adódik, a következő tél után rendkívül nehéz lesz fenntartani a jelenlegi támogatási szintet.” Úgy látja, a háborús fáradtság nemcsak az ukrán emberi erőforrások és hadi felszerelés kimerülését, az infrastruktúra rombolását jelenti, hanem a segítséget nyújtó országok elfáradását is. „Sok ország, sok politikus valamilyen előrehaladást vár el idén.” Szerinte Ukrajnának csak egy próbálkozása lesz egy nagyszabású ellentámadás végrehajtására. Amennyiben az kudarcot vall, a következőre rendkívül nehéz lesz eszközöket szereznie. (MTI)