A floridai republikánusok most azt tiltanák be, hogy hatodikos koruk előtt bármit mondjanak a gyerekeknek a menstruációról

külföld
2023 március 20., 11:16

Florida társadalmi tudatosság ellen vívott háborújának legújabb fejleményeként republikánus törvényhozók egy csoportja betiltaná, hogy az iskolákban hatodik osztály előtt bármit tanítsanak a menstruációról, az AIDS-ről, a nemi betegségekről, vagy hogy általában bármilyen egészségügyi nevelést kapjanak a 12 évesnél fiatalabbak. Hogy a javaslat valóban a menstruációra is vonatkozik, azt maga az előterjesztő, a 61 éves Stan McClain erősítette meg.

Ron DeSantis floridai kormányzó 2022. május 16-án.
photo_camera Ron DeSantis floridai kormányzó mindent feltett arra, hogy részletesen szabályozza, miről mikor lehet beszélni az iskolában. Fotó: Paul Hennessy/NurPhoto via AFP

A serdülő lányok általában 10-15 éves koruk között kezdenek menstruálni, vagyis az új törvényjavaslat alapján a jövőben nem zárható ki, hogy egy floridai kislány előbb kezdjen menstruálni, minthogy tanulhasson erről az iskolában. "Képzeljék el, hogy egy negyedikes kislány a vécében azt veszi észre, hogy véres a bugyija" - vetette fel a javaslatra reagálva a helyi törvényhozás demokrata tagja, Ashley Gantt, felvetvén, hogy ebben az esetben tanáraik a törvény alapján talán nem is beszélhetnének velük erről. "Valóban nem" - erősítette meg válaszában McClain, aki aztán később a sajtóbeszámolók láttán annyit megengedett, hogy esetleg lehet még módosítani a javaslatán.

A reprodukciós önrendelkezésért harcoló Planned Parenthood szervezet szerint a törvényjavaslat csak Ron DeSantis, Florida republikánus kormányzójának, egyben a republikánus elnökjelöltség egyik legesélyesebb várományosának hataloméhségét bizonyítja. A javaslat szerint ugyanis a jövőben az iskolák helyett Florida állam határozhatná meg a tanmenetet a szexuális nevelésben.

DeSantis amúgy a szólásszabadságot korlátozó, egy jól azonosítható csoport világnézetét erőltető intézkedéseit azzal szokta védeni, hogy az csak a józan ész diktálta reakció a progresszív aktivisták túlkapásaira. (Via The Guardian)