A Német Gazdaságkutató Intézet vezetője szerint nem lehet kizárni egy európai bankválság lehetőségét

külföld
2023 március 20., 20:40

Nem lehet kizárni annak a lehetőségét, hogy németországi vagy európai bankválsággá fajulnak az utóbbi hetek bankcsődjei. Erről beszélt az egyik legtekintélyesebb német kutatóintézet, a berlini Deutschen Instituts für Wirtschaftsforschung (Német Gazdaságkutató Intézet) vezetője hétfőn.

Marcel Fratzscher azután nyilatkozott a témáról, hogy a Silicon Valley Bank csődbe ment, a svájci Credit Suisse-t pedig riválisának kell megmentenie. Fratscher szerint a pénzügyi rendszer esetleges válsága az egész gazdaságot meggyengítheti, és növelheti a munkanélküliséget.

Marcel Fratzscher
photo_camera Marcel Fratzscher Fotó: BERND VON JUTRCZENKA/dpa Picture-Alliance via AFP

A DIW vezetője szerint most kisebb a rendszerszintű kockázat, mint a Lehman Brothers 2008-as csődjének idején volt, mégis előfordulhat, hogy „pánik tör ki a tőkepiacokon, mert senki sem tudja, hogy mely bankok kerülhetnek még bajba".

Fratzscher szerint a Credit Suisse esete megmutatta, hogy még a legfontosabb bankok is bajba kerülhetnek.

Ugyanakkor az Európai Központi Bank csütörtöki kamatemelése szerinte akár „súlyos hibának" is nevezhető. Az infláció megfékezéséhez kamatemelések szükségesek, amelyek azonban gyengítik a pénzügyi stabilitást.

A Credit Suisse megmentésének történetét Horváth Bence foglalta össze az oldalunkon. A bankösszevonás azonban nem nyugtatta meg a kedélyeket, több bank részvényeinek értéke is zuhanni kezdett hétfő reggel. Az európai pénzintézetek részvényei azonban napközben elkezdtek visszaerősödni.

(via MTI)