Putyin ingyen gabonát ígért az afrikai országoknak

külföld
2023 március 20., 14:26

Oroszország csak akkor járul hozzá a fekete-tengeri gabonafolyosó májusi meghosszabbításához, ha a nyugati országok visszavonják egyes szankcióikat. A gabonaszállítási egyezmény hatályát szombaton hosszabbították meg 60 napig, miután az oroszok nem járultak hozzá az eddig alkalmazott 120 napos megújításhoz.

Az orosz külügyminisztérium hétfői közleményében azt írta, májusban csak bizonyos feltételek teljesülése esetén járulnak majd hozzá az újabb hosszabbításhoz. Többek között egy állami tulajdonú agrárbank SWIFT-rendszerhez történő újracsatlakoztatását, mezőgazdasági gépek beszerzésének újraindítását és az orosz agrárcégek befagyasztott külföldi számláinak feloldását követelik.

A Glory nevű hajó elhagyja a kikötőt Odeszában.
photo_camera A Glory nevű hajó elhagyja a kikötőt Odeszában. Fotó: METIN AKTAS/Anadolu Agency via AFP

A kérdésben megszólalt Vlagyimir Putyin is. Az orosz elnök egy hétfői konferencián azt mondta, a megállapodás igazságtalanul részesíti előnyben az európai piacot az afrikai országokkal szemben. Putyin arról is beszélt, hogy ha nem hosszabbítják meg az egyezményt, akkor Oroszország ingyen gabonával segít majd a rászoruló afrikai országoknak.

A gabonaszállítási megállapodást tavaly júliusban kötötték az ENSZ és Törökország közvetítésével. Az egyezmény célja, hogy segítsen eljuttatni az ukrán gabonaszállítmányokat a Fekete-tengeren keresztül a világ többi részére.

(via Reuters)