Újpest nem akarja átadni a szakrendelőjét az államnak

Egészségügy
2023 március 20., 17:28

Újpest képviselő-testülete rendkívüli ülésen határozott róla, hogy nem akarja átadni a kerület szakrendelőjét az államnak.

A testület továbbra is saját fenntartásban és kezelésben kívánja tartani az Újpesti Szakorvosi Rendelőintézetet. A képviselő-testület emellett felkérte Déri Tibor polgármestert, hogy a döntésről tájékoztassa az Országos Kórházi Főigazgatóságot, valamint tárgyaljon a kérdésben.

A kerület vezetése szerint az államosítási szándék szembe megy a kormány fővárossal kötött 2019-es megállapodásával, mely az önkormányzati tulajdonú szakrendelők fejlesztéséről szólt. Az újpesti vezetők szerint egy központosított modell nem versenyezhet azzal a figyelemmel, amit egy önkormányzat a saját szakrendelőjének szán.

Az újpesti rendelőintézet
photo_camera Az újpesti rendelőintézet Forrás: Újpesti Szakrendelő / Facebook

Tavaly novemberben Józsefváros képviselő-testülete tiltakozott a rendelőintézetek államosítása ellen.

Korábban Szurovecz Illés írt részletesen írt arról, mi a probléma az új egészségügyi törvényjavaslattal, mely a szakrendelőket és dolgozóikat a megyei kórházak alá terelné. Az új rendszerben könnyen szakrendelések szűnhetnek meg, mivel a megyei kórházakban annyi ellátás szünetel orvos- és ápolóhiány miatt, hogy kapni fognak az alkalmon, ha elszívják a szakrendelők dolgozóit.

(via Újpest Sajtóközpont)