Biden elrendelte a Covid-19 eredetével kapcsolatos titkosított dokumentumok nyilvánosságra hozatalát

járvány
2023 március 21., 06:28

Joe Biden amerikai elnök aláírta azt a törvényjavaslatot, amely előírja a Covid-19 világjárvány kitörése és a kínai Vuhan városában található laboratórium közötti lehetséges kapcsolatokról szóló titkosszolgálati anyagok kiadását.

„Meg kell értenünk a Covid-19 eredetét… beleértve a Vuhani Virológiai Intézettel való lehetséges kapcsolatokat is” - olvasható Biden nyilatkozatában. Biden ígéretet tett arra, hogy az amerikai adminisztráció feloldja a titkosítást, és a dokumentumból a lehető legtöbbet nyilvánosságra fog hozni anélkül, hogy „nemzetbiztonsági kárt okoznának”.

Joe Biden 2021-ben, rögtön a hivatalba lépése után utasította a hírszerzőszolgálatokat, hogy minden rendelkezésre álló eszközt használjanak fel a vírus eredetének kiderítésére.

A törvénytervezet rejt magában politikai kockázatot, ugyanis tovább ronthatja Biden Hszi Csin-ping kínai elnökkel való kapcsolatát. Kína eddig hevesen elutasította azt az eredetmagyarázatot, hogy a Covid-19 egy laboratóriumból szabadult volna ki és okozott világjárványt. Ezzel szemben viszont az USA energiaügyi minisztériumának 2021-es frissített és minősített tanulmánya azt állítja, hogy a világjárványt előidéző koronavírus nagy valószínűséggel laboratóriumi szivárgásból bukkant fel, de nem egy fegyverprogram részeként. (Guardian)