Csányinak sikerült elfogadtatnia az UEFA-val a Nagy-Magyarország jelképet és az árpádsávos zászlót

POLITIKA
2023 március 21., 16:53

Csányi Sándornak sikerült meggyőznie az Európai Labdarúgó-szövetséget (UEFA), be lehet vinni az árpádsávos és Nagy-Magyarország térképet ábrázoló molinókat a válogatott mérkőzéseire.

photo_camera Forrás: Orbán Viktor/Facebook

A Nagy-Magyarország jelkép háromszor szerepelt az elmúlt időszakban az UEFA fegyelmi bizottsága előtt, a szervezet minden esetben revizionistának és nacionalistának minősítette. Tiltólistán viszont hivatalosan nem szerepel a szimbólum. Csányi február elején az M4-nek adott interjújában azt mondta, hogy ezek a szimbólumok nem minősülnek rasszistának és nem hordoznak politikai üzenetet, márpedig az UEFA kiírásának tiltása erre vonatkozik. Korábban az MLSZ állásfoglalást tett közzé arról, hogy molinón és drapérián nem lehet ezeket a szimbólumokat bevinni a nemzetközi meccsekre, mert azért megbüntethetik a szövetséget.

A román labdarúgó-szövetség visszautasította Csányi nagy-magyarországos ajánlatát, azt írták, hogy „ a revizionizmus nem elfogadott a futballban, és az UEFA határozottan elítéli a politikai, ideológiai, vallási vagy sértő jellegű provokatív üzeneteket, amelyek kategorikusan tiltottak a stadionokban.”

photo_camera Fotó: ROBERT SZANISZLO/NurPhoto via AFP

A Magyar Labdarúgó Szövetség honlapján azt írta, hogy a magyar szövetség egyértelmű állásfoglalását kért a történelmi jelkép kihelyezésének ügyében az UEFA-tól és a diszkriminációellenes csoportjától (FARE).

„A két szervezet az MLSZ érvelését elfogadva elismerte, hogy önmagában a történelmi Magyarország térkép és az árpádsáv színei nem minősülnek rasszista magatartásnak, ugyanakkor a drapériára helyezett további szimbólumokra és feliratokra, a szurkolói rigmusokra ez nem vonatkozik” – olvasható a közleményben. A két szervezet továbbra is harcol a kirekesztés, ezen belül a rasszizmus ellen, ezért a kirekesztő üzenetet hordozó transzparenseket ezután is büntetni fogja.

Az MLSZ ugyanakkor jelentős előrelépésnek tekinti, hogy a kizárólag a történelmi Magyarország térképét és a magyar nemzeti színeket tartalmazó molinó önmagában nem minősül fegyelmi vétségnek. Varga Mihály is hasonlóan vélekedik az ügyről:

Ungváry Krisztián a 444-nek korábban adott interjújában a kérdésről azt mondta, hogy a nagy-magyarországos molinó sérti a szomszédos országokat, provokáció is van benne.

„Kíváncsi volnék az MLSZ részletes indoklására, hogyha nem hordoz politikai üzenetet egy Nagy-Magyarország térkép, akkor mit hordoz? Ha szerintük csak egy történelmi emlék, aminek semmilyen jelentése nincs, akkor vissza kell kérdeznem, hogy Nagy-Magyarország politikai termék volt-e vagy sem? A szomszédos országoknak ugyanis erről más élményeik vannak, és akkor máris a politika mocsarába süppedünk. (...)

A Nagy-Magyarország térkép politikai üzenete az, hogy ami akkor volt, az jó volt, ezért szívesen emlékezünk rá. A magyar nacionalisták ezt így gondolják, de ha fontosak a határon túli magyarok jogai, akkor be kell látni: ez kontraproduktív. A jogvédelem szempontjából egy mostani állapotot ábrázoló etnikai térkép lenne kívánatos” – mondta a történész. (MTI alapján)