Árnyékkormány-csúcstalálkozóra utazik Londonba Dobrev Klára

POLITIKA
2023 március 22., 10:06

Őfelsége III. Károly brit király árnyékkormányával találkozik ma Dobrev Klára és árnyékkormányának több tagja - jelentette büszkeséggel Facebook-oldalán Gyurcsány Ferenc szerdán.

"Azt építjük, amit Orbán minden nap rombol: a hitet a nagyvilágban is, hogy Magyarország majd visszatér a tisztesség, a partnerség, a felelősség útjára. Mi nyugatos Magyarországot akarunk. Barátokat, szövetségeseket, nyugalmat, gyarapodást. Dobrev Klára elfogadott partnerként megy ma Londonba" - írja a DK elnöke.

Az árnyékkormány alakítása a brit és általában az angolszász politikában erős hagyományokkal bír. Ausztráliában, Új-Zélandon és Kanadában is bevett gyakorlat, hogy a legnagyobb ellenzéki párt vagy ellenzéki pártok szövetsége árnyékkormányt alakít, vagyis kiosztja a minisztériumoknak megfelelő politikai területeket egy-egy olyan politikusnak, akik kidolgozzák és képviselik az ellenzék álláspontját az adott témával kapcsolatban.

Magyarországon a DK tavaly óta próbálja meghonosítani a gyakorlatot, de Gyurcsány bejegyzéséből arra lehet következtetni, hogy az emberek azt nem veszik annyira komolyan, mint az ellenzéki párt politikusai szeretnék. A pártelnök azt írja: "Talán most majd többen értik: az árnyékkormány nem kommunikáció, nem a Demokratikus Koalíció pártügye, hanem remény, hogy helyreállítjuk a haza tisztességét itthon és külföldön."