Országos sztrájk bénítja majd meg Németországot március 27-én

külföld
2023 március 23., 15:54

Március 27-e hétfőre újabb figyelmeztető sztrájkot hirdetett meg két nagy német szakszervezet. A munkabeszüntetés a távolsági-, regionális- és városi közlekedést, a repülőtereket, az autópálya-üzemeltető társaságokat és vízügyi igazgatást is érinteni fogja.

A sztrájk hétfő hajnalban indul majd, és egész nap tartani fog. A Ver.di szakszervezet hét német tartományban hív sztrájkolni 120 ezer dolgozót, míg a Vasúti és Közlekedési Dolgozók Szakszervezete teljes, 230 ezer fős tagságát felszólította a részvételre.

Sztrájkoló repülőtéri dolgozók a Berlini nemzetközi repülőtéren március 13-án.
photo_camera Sztrájkoló repülőtéri dolgozók a Berlini nemzetközi repülőtéren március 13-án. Fotó: FABIAN SOMMER/dpa Picture-Alliance via AFP

Az akció nemcsak az állami Deutsche Bahn járatait érinti majd, hanem több magánkézben lévő vasúti társaság vonataira, valamint a repülőterekre is kiterjed.

A Ver.di szakszervezet több mint 2 és fél millió közszférában dolgozó munkavállaló érdekeiért küzd. 10,5 százalékos, legalább havi 500 eurós béremelést követelnek. A munkaadók azonban csak 5%-os béremelést, valamint egy egyszeri 2500 eurós juttatást ajánlottak nekik fel. A szakszervezet ezt nem fogadta el. (via Spiegel)