Tagadja az Egyesült Államok, hogy Kína távozásra szólította volna fel egy rombolójukat

külföld
2023 március 23., 08:10

Cáfolja az Egyesült Államok a kínai haditengerészet állítását, miszerint az távozásra bírt egy amerikai rombolót, ami „illegálisan” behatolt a Hszisa-(Paracel-)szigetek körüli vizekre, írja a Reuters.

A USS John S. McCain Arleigh-Burke osztályú rakétaromboló, amely augusztus 20-án egy tankerhajóval ütközött a Malaka-szorosban, Szingapúr közelében.
photo_camera Egy másik romboló Szingapúr közelében. Fotó: GAVIN SHIELDS/AFP

A kínai közlemény szerint az amerikai haditengerészet Milius nevű rombolója engedély nélkül hajózott be Kína felségvizeire, „aláásva a békét és a stabilitást a forgalmas vízi úton”.

„A kínai erőket készültségbe helyezték” – mondta Tien Csün-li, a kínai hadsereg déli műveletekért felelős parancsnokságának szóvivője, hozzátéve, hogy „minden szükséges intézkedést megtesznek a nemzeti szuverenitás és biztonság, valamint a béke és stabilitás védelmére a Dél-kínai-tengeren".

link Forrás

Az amerikai hetedik flotta közleményben tagadta, hogy a kínai haditengerészet elküldte volna a rombolót, ami a tájékoztatás szerint rutinműveletet végzett a térségben. „Az Egyesült Államok továbbra is ott repül, hajózik és tevékenykedik, ahol a nemzetközi jog megengedi” – írják.