Ezúttal a Deutsche Bank árfolyama zuhant nagyot, elemzők irracionális piaci folyamatokról beszélnek

gazdaság
2023 március 24., 15:25

Ismét péntek, ismét bajba került a tőzsdezárás előtt kevéssel egy európai nagybank: ezúttal a Deutsche Bank vesztett sokat értékéből a nap folyamán. Egyelőre nem teljesen világos, hogy miért, de a helyzet súlyosságát jelzi, hogy Olaf Scholz német kancellár is a nyilvánosság elé állt a kedélyek megnyugtatásának céljából.

Az amerikai és az európai bankrendszer egyes szereplői hetek óta nagy nyomás alatt vannak, több bank veszített sokat az értékéből, de a Deutsche Bank pénteki bezuhanását a Bloombergnek nyilatkozó elemzők sem értették: a német bank az elmúlt években komoly válság után állt talpra, és pénteken éppen azt jelentették be, hogy adósságvisszavásárlásba kezdenek, amit más esetben a stabilitás jeleként szoktak értelmezni a befektetők.

A Deutsche Bank székháza Frankfurtban
photo_camera A Deutsche Bank székháza Frankfurtban Fotó: HELMUT FRICKE/dpa Picture-Alliance via AFP

A Citigroup elemzői például azt hangsúlyozták, hogy szerintük irracionális piaci folyamatok zajlanak, és attól tartanak, hogy a médiában megjelenő szalagcímek befolyásolják a befektetők döntéseit, függetlenül attól, hogy a megjelenő értelmezések helyesek vagy helytelenek voltak-e.

A Deutsche Bank árfolyama pénteken 15 százalékot esett, ekkora visszaesésre 2020 márciusa, a járvány kezdete óta nem volt példa. Mellette több nagyobb európai bank is veszített árfolyamából a nap folyamán. A pénteki bezuhanás alapján alighanem korai volt az európai pénzügyi hatóságok reménye, hogy a Credit Suisse helyzetének megoldásával az európai bankszektor helyzetét stabilizálhatja majd. A héten a nagyobb jegybankok ismét aláhúzták, hogy a bankszektorok stabilak és jó állapotban vannak, igaz, közben a Fed nyomán több európai jegybank is tovább emelte az alapkamatot, amiről sejteni lehetett, hogy turbulenciákat okozhat a bankoknál.

A Bloomberg felidézi, hogy szerdán a német bankügyi hatóság, a BaFin is arra figyelmeztetett, hogy a közelmúlt felfordulása ugyan közvetlenül nem veszélyezteti az európai bankpiacot, de ott a veszélye annak, hogy a piaci pszichológia révén terjed át a válság más intézményekre. Ezzel kapcsolatban a FlowBank elemzője, Paul de la Baume elmondta, hogy világos, hogy jelenleg a piac elsőnek elad, és csak azután kérdez.

A lap által idézett elemző, Stuart Graham szerint a Deutsche részvényeinek zuhanása mögött olyan tényezőket lehet esetleg felsorolni (például az amerikai ingatlanpiacnak való túlzott kitettség) mellyel eddig is tisztában volt mindenki, és nem is nagyon rémisztő dolgok. Hangsúlyozta, hogy egy nemrég alapos átszervezésen átesett Deutsche helyzetét nem lehet a Credit Suisse-hoz hasonlítani.