Francia nyugdíjsztrájk: lángba borult a bordeaux-i városháza

külföld
2023 március 24., 06:13

Csütörtökön több mint egymillió ember vonult utcára Franciaország-szerte a nyugdíjkorhatár 62-ről 64 évre emelése ellen. Az országos tiltakozási nap folyamán kigyulladt a bordeaux-i városháza is, írja a BBC. Az épület kapuja a dél-nyugat francia városban is egész nap zajló tüntetések után gyulladt ki. Nem egyértelmű, ki a felelős a láng belobbantásáért, amit a tűzoltók nem sokkal később eloltottak.

link Forrás

A szakszervezetek jövő keddre is sztrájkokat és tüntetéseket hirdettek, ami egybeesik III. Károly brit király állami szintű látogatásával az országban. A látogatás forgatókönyve szerint kedden pont Bordeauxban tartózkodik majd a brit uralkodó.

A nyugdíjkorhatárt megemelő törvény tervezete ellen már január óta nagy erőkkel küzdenek a szakszervezetek és a tömegek. Emmanuel Macron francia elnök kormánya múlt héten nyomta át szavazás nélkül a parlament alsóházán a rendkívül megosztó intézkedést, ami az elnök tervei szerint év végén lépne életbe. A kormány utóbb túlélte a bizalmi szavazást a Nemzetgyűlésben.

Macron mindent feltett a nyugdíjkorhatár kitolására, írta a helyzetet elemző cikkében Magyari Péter kollégánk.