Kilőttek a külföldön dolgozó magyarok, munkát találni nehéz és kevesebbeknek is sikerül

ADAT
2023 március 24., 08:52

Megjöttek a KSH legfrissebb munkaerőpiaci adatai: eszerint idén februárban ugyan átlagosan 26 ezerrel többen dolgoznak, mint egy éve, de legalább ötven százalékuk külföldön. A munkanélküliek száma és a munkanélküliségi ráta is emelkedett, és átlagosan kilenc hónap alatt lehet állást találni ma Magyarországon.

A munkanélküliségi ráta alakulása Magyarországon (2020. február - 2023. február)
photo_camera A munkanélküliségi ráta alakulása Magyarországon (2020. február - 2023. február) Forrás: KSH

A munkanélküliek száma az elmúlt három hónapban 199 ezer fő volt - tavaly 176 ezret mért a KSH -, az egy évvel ezelőtti 3,5 százalékos munkanélküliségi ráta pedig idén februárra 4,1 százalékra emelkedett. A statisztikák szerint ugyan 12 ezerrel többen vállalnak munkát a hazai munkaerőpiacon, ennél is többen kezdtek el külföldön dolgozni:

az új munkavállalók minimum fele külföldön dolgozik, a számuk 13 ezerrel nőtt. A férfiak 78,6, a nők 70 százalékának van munkája, az emberek több mint 30 százaléka legalább egy évig keresett állást.

Orbán Viktor a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitóján többek között arról beszélt, hogy Békés megye lehet a kormány iparfejlesztési álmainak következő állomása, mert „ott még vannak tartalékok": a tervezett nagyberuházásokhoz 500 ezer hiányzó munkaerőre lesz szükség, amit „belső tartalékokból" fognak megoldani - hogy kikre gondolhatott, egyelőre rejtély.