Még a CDU-t is meglepte, hogy 22 év után ők adhatják Berlin polgármesterét

külföld
2023 március 24., 10:32

Február 12-én megismételt tartományi választást tartottak Berlinben. A föderális berendezkedésű Németország 16 tartománya között van három „városállam” is, melyek vezetése tartományi szintű kormányként működik. Bréma és Hamburg mellett a főváros, Berlin is ilyen.

Választási káosz

A választást azért kellett megismételni, mert a másfél évvel korábbi szavazás eredményét eljárási hibák miatt megsemmisítette a berlini alkotmánybíróság. 2021. szeptember 26-a mozgalmas nap volt a német fővárosban: tartományi- és országos parlamenti választást, valamint helyi népszavazást is tartottak azon a vasárnapon. A helyzetet ráadásul tovább komplikálta, hogy aznap rendezték a 40 ezer futót megmozgató berlini maratont is.

Utcán várakozó emberek Berlinben a 2021-es választáson
photo_camera Utcán várakozó emberek Berlinben a 2021-es választáson Fotó: ABDULHAMID HOSBAS/Anadolu Agency via AFP

A nehezített pálya kihívásaival azonban nem tudott megbirkózni a választások lebonyolításért felelős szociáldemokrata irányítású hatóság, így kaotikus jelenetek alakultak ki. Több ezren nem tudtak szavazni, mert voltak szavazóhelyiségek, ahol idő előtt elfogytak a szavazócédulák. Más helyiségeknél hatalmas sorok alakultak ki, így voltak emberek, akik még a 18 órai urnazárás után is szavaztak, amikor az első eredménybecslések már nyilvánosak voltak. Emellett 1600 érvénytelen szavazócédulát is azonosítottak.

Kereszténydemokrata előretörés

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.