Orbán Balázs Twitteren listázza a svéd politikusokat, akik valaha rosszat mondtak a magyar kormányról

POLITIKA
2023 március 24., 06:28

Orbán Balázs Twitteren fejtette ki csütörtök este, miért vonakodik a kormány jóváhagyni Svédország NATO-csatlakozási kérelmét: a fideszes többségnek az a problémája, hogy az ország vezetői többször kifejezték aggályaikat az Orbán-kormány irányai miatt. A miniszterelnök politikai igazgatója a posztban fel is sorolja a svéd politikusi mondatokat, amik rosszul érintették.

Megidézi többek között Johan Pehrson foglalkoztatási és integrációs minisztert, aki a magyar kormányt „idegengyűlölőnek" és „nacionalistának" nevezte tavaly, és Jessika Roswall EU-ügyi miniszter közel kétéves nyilatkozatát is, amelyben felszólította az Uniót, hogy állítsa le a Magyarországnak történő kifizetéseket, amíg nem teljesítjük a jogállamisági feltételeket. Orbán Balázs ezzel egyértelművé teszi, hogy a magyar parlamenti többség a jelenlegi kormánnyal - nem a témához kapcsolódóan - egyet nem értő svéd politikusi nyilatkozatok miatt hátráltatja az ország csatlakozását.

link Forrás

Február végén a Fidesz kihelyezett frakcióülésén kiderült, hogy a svéd és finn NATO-csatlakozás tavaszi ülésszak elejére ígért jóváhagyása még nem teljesen lefutott ügy - Hende Csabával, a parlament törvényalkotásért felelős alelnökével készített interjúnkat itt olvashatják -, majd később az is, hogy legkorábban a március 27-i héten szavazhat a parlament a két ország tagságáról.

Múlt héten fideszes delegáció látogatott Stockholmba és Helsinkibe, ahol világossá tették, hogy meg fogják szavazni a csatlakozást, de közben itthon arról beszéltek a fideszes politikusok, hogy az elmúlt években ezekből az országokból durva sértések érték Magyarországot. Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón azt mondta, a kormány köszönetet várna, amiért hozzájárult a finn csatlakozáshoz, Svédország ügyéről pedig jó eséllyel a tavaszi ülésszakban szavaznak majd.