Orbán is rábólintott Brüsszelben, hogy legyenek újabb szankciók Oroszország ellen

POLITIKA
2023 március 24., 06:56

A kétnapos EU-csúcs első munkanapja után megjelentek az Európai Tanács következtetései, amiket minden részt vevő tagállami vezető jóváhagyott, így még Orbán Viktor is. Ebben a dokumentumban többek között az is szerepel, hogy tudomásul veszik a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) nemrég kiadott elfogatóparancsát az orosz elnök ellen.

Ehhez képest Magyarország nem hirdette ki a Nemzetközi Büntetőbíróság statútumát. Gulyás Gergely pedig arról beszélt csütörtökön, hogy Magyarország nem tartóztatná le Putyint.

Ezenkívül megegyeztek abban is, hogy az Európai Unió továbbra is elkötelezett az Oroszországra gyakorolt kollektív nyomásgyakorlás növelése mellett, ami magába foglalja a további lehetséges „korlátozó intézkedéseket” és az olajárplafont. A Európai Tanács sürgeti a szankciók európai és nemzeti szintű végrehajtását, és elkötelezett annak megakadályozásában, hogy ezeket harmadik országok ki tudják játszani. Valamint fokozzák a közös munkát az orosz narratívák és dezinformációk elhárítása érdekében.