Miért került vissza az egymilliárd forint értékű, Caesar meggyilkolását ünneplő érme pont a görögökhöz?

Történelem
2023 március 25., 14:13

Huszonkilenc antik görög tárgyat juttattak vissza New York-i tisztviselők Görögországnak. A tárgyak összértéke 20 millió dollár, nagyjából hétmilliárd forint. A New York-i görög konzulátuson, ceremónia során átadott régiségeket csempészektől kobozták el.

link Forrás

A 29 tárgyból van, ami Krisztus előtt 5000 környékéről származhat, de a legnagyobb port a Julius Caesar meggyilkolásának emléket állító aranyérme kavarta. Az érme 2020-ban a valaha legdrágábban elkelt érmeként vált ismertté: 35 millió dollárért, azaz több mint egymilliárd forintért vette meg egy ismeretlen személy egy londoni aukción. A brit kereskedőt az amerikai hatóságok később lopás miatt letartóztatták, az érmét pedig elkobozták.

photo_camera Brutális gyilkosság, huszonhárman estek neki a diktátornak egy meeting közepén Rómában. Forrás: Wikipedia/By Karl von Piloty - online, Public Domain,

Az érme egyik oldalán Caesar egykori szövetségese, majd a meggyilkolásában részes Marcus Junius Brutus látható, másik oldalán pedig két tőr (egy Brutusé egy pedig merénylőtársáé és testvéréé, Gaius Cassius Longinus-é), amelyeket a gyilkosságban használhattak. Az Eid Mar felirat március idusára utal. Az érmét valószínűleg Brutus azért verette, hogy azzal fizesse ki katonáit a gyilkosságot követő polgárháborúban, és hogy ünnepelje a diktátor bukását, a nép felszabadulását.

És hogy az egyik legismertebb római történelmi eseményt ábrázoló érme miért a görögökhöz került vissza? A gyilkosság utáni közfelháborodás miatt rövidesen Brutus és Cassius elhagyta Rómát, később a polgárháborúban pedig olyannyira kiszorultak Róma környékéről, hogy egészen a mai Görögország területére kerültek hadseregükkel. Valószínűleg itt hagyhatták el a gyilkosságot ünneplő érmét, és itt találtak rá először az egymilliárd forintos érmére. (CNN, britannica, NYT)