Netanjahu menesztette védelmi miniszterét, aki szembement a bírósági reformmal

külföld
2023 március 26., 18:58

Alig egy nappal azután, hogy Yoav Gallant izraeli védelmi miniszter nyíltan fékezni próbálta a bírósági reformot, Benjamin Netanjahu miniszterelnök menesztette őt a kormányból. A döntésről egysoros közleményben számoltak be, írja a New York Times.

Gallant azzal érvelt, hogy az intézkedések körüli elkeseredett vita veszélyt jelent a nemzetbiztonságra.

„Az egyre mélyülő megosztottság beszivárog a katonai és biztonsági szervekbe – ez egyértelmű, azonnali és valós veszélyt jelent Izrael biztonságára nézve. Nem fogom ezt elősegíteni” – mondta Gallant, aki javasolta, hogy állítsák le a törvényhozási folyamatot.

Yoav Gallant
photo_camera Yoav Gallant Fotó: GIL COHEN-MAGEN/AFP

A január 4-én bejelentett igazságügyi átalakítási terv az elmúlt évek legsúlyosabb politikai válságába sodorta Izraelt, miközben tömeges tüntetések söpörtek végig az országon. Ez külföldön is aggodalmat keltett, és komoly gazdasági visszahatásokra figyelmeztettek.

Gallant korábban aggodalmának adott hangot azoknak az izraelieknek a tiltakozásával kapcsolatban, akik azt ígérték, hogy a reformok előrehaladása esetén nem veszik figyelembe a katonai tartalékos behívásokat. Gallant szerint ez gyengítheti a háborús felkészültséget és a nemzeti kohéziót.

Benjamin Netanjahu legújabb kormányának megalkulásakor, 2022 december 29-én a Knesszetben
photo_camera Benjamin Netanjahu legújabb kormányának megalkulásakor, 2022. december 29-én a Knesszetben Fotó: AMIR COHEN/AFP

A törvénycsomag első részét már elfogadták, eszerint a legfelsőbb bíróság ezentúl csak akkor függesztheti fel a kormányfőt, ha ő maga bejelenti, hogy fizikai vagy szellemi okokból nem képes ellátni hivatalát. Az intézkedés Netanjahut védi, akit korrupcióval vádolnak.

Az izraeli kormánykoalíció még pészahig megszavazná az igazságügyi rendszer függetlenségét lényegében felszámoló tervei közül a bíróválasztó bizottság átalakítását, viszont a többi erre irányuló törvény tárgyalását a kirobbant tiltakozások hatására elhalasztották.