XY kromoszómájú versenyzők adták ki magukat nőknek a női bokszvébén

sport
2023 március 26., 09:25

Botrányos eseményektől sem volt mentes az indiai fővárosban zajló női bokszvilágbajnokság záró szakasza.

Himnuszpara

Az oroszokkal esett meg, hogy három érmesük közül az aranyat nyert Anasztaszija Demurcsjan szombati eredményhirdetésénél, miközben felvonták az orosz zászlót, a himnusz helyett Pjotr Csajkovszkij 1. hangversenyének egy részlete hangzott fel. A dallamot korábban zenei kíséretként használták az orosz sportolók olimpiai díjátadó ünnepségein, 2021-ben Tokióban és 2022-ben Pekingben, illetve más nemzetközi viadalokon is, miután Oroszország büntetést kapott az állami szintű doppingolás miatt, így a nemzeti szimbólumait nem használhatta.

Orosz és fehérorosz versenyző összecsapása az újdelhi bokszvébén március 18-án.
photo_camera Orosz és fehérorosz versenyző összecsapása az újdelhi bokszvébén március 18-án. Fotó: ARUN SANKAR/AFP

Hosszú idő után az indiai bokszvébé az első olyan nagy nemzetközi torna, amin orosz sportolók nemzeti zászlóval és himnusszal vehettek részt az orosz Umar Kremljov elnökölte, és a Gazprom által szponzorált nemzetközi szövetség (IBA) döntése után. A Demurcsjan tiszteletére rendezett ceremóniát később megismételték, ekkor már az orosz himnuszt lejátszva.

Csalók

Az Új-Delhiben ma záruló női boksz-vb másfajta kellemetlenséggel is szolgált az IBA-nak és a házigazdáknak, írja az MTI. Kremljov elnök bejelentése szerint ugyanis olyan bokszolókat fedeztek fel, akik nőnek adták ki magukat.

„A DNS-vizsgálatok eredményei alapján számos olyan sportolót azonosítottunk, akik megpróbálták becsapni kollégáikat, és nőnek adták ki magukat. A vizsgálatok eredményei alapján bizonyosodott, hogy XY kromoszómájuk van. Az ilyen sportolókat kizártuk a világbajnokságról” – mondta Kremljov az orosz állami hírügynökségnek.

Az orosz TASZSZ hírügynökségre hivatkozó MTI híréből nem derül ki, hogy a sportolók, akik Kremljov szerint szándékosan megpróbálták kijátszani a szabályokat, férfiak vagy transz nők voltak-e, és egyelőre a csalás részleteire sem derült fény.