300 millió ember veszítheti el az állását a mesterséges intelligencia miatt

TECH
2023 március 28., 13:57

A Goldman Sachs kutatása szerint a mesterséges intelligencia előretörése az amerikai és európai munkahelyek negyedének automatizációjához vezethet.

A befektetési bank úgy számol, hogy a Chat GPT-hez hasonló, tartalom-előállításra is képes rendszerek tíz éven belül akár 7%-os éves GDP-növekedést is hozhatnak világszinten. A gazdasági fellendülés azonban a munkaerőpiac jelentős átalakulásával járhat együtt.

A folyamat a munkák kétharmadát érintheti a nyugati országokban, de az automatizáció mértékében lesznek különbségek.

photo_camera Illusztráció: Kiss Bence/444

A legtöbb ember munkafolyamatainak kevesebb mint a felét veszi át a mesterséges intelligencia. A bank becslései szerint az USA-ban 63%-ot tesz ki ez a csoport.

A munkavállalók 30%-át nem érinti a mesterséges intelligencia fejlődése. Ugyanakkor az automatizáció további formái rájuk is hatással lehetnek. Ebbe a csoportba elsősorban fizikai és kültéri munkák tartoznak.

Végül van egy 7 százaléknyi csoport, ahol az emberek munkáját teljesen kiválthatja a mesterséges intelligencia, amely a feladatok több mint felét képes lesz átvenni. A Goldman Sachs úgy látja, ez a veszély 300 millió munkavállalót fenyeget globális szinten.

A kutatás szerint a mesterséges intelligencia képes lesz többek között kisvállalkozások adóügyeinek intézésére, összetett biztosítási igények elbírálására, de bűnügyi helyszíneken gyűjtött adatok dokumentálására is.

(via Financial Times)