Nem tetszik a Huawei a belga titkosszolgálatnak

külföld
2023 március 28., 14:53

A belga titkosszolgálat vizsgálja a Huawei tevékenységét – írja a Politico bizalmas dokumentumokhoz hozzáférő forrásokra hivatkozva.

Az elmúlt hónapokban a kínai techcég több egykori lobbistáját is meghallgatta a titkosszolgálat, hogy feltérképezze a Huawei brüsszeli aktivitását. A gyanú szerint Kína magáncégeken keresztül igyekezhet érvényesíteni az állami érdekeit Brüsszelben.

A titkosszolgálat nem kívánta kommentálni az értesülést, míg a Huawei szóvivője azt mondta, nem tudtak a meghallgatásokról.

photo_camera Fotó: WANG ZHAO/AFP

A sencseni központú vállalat két lobbitevékenységgel foglalkozó irodát is üzemeltet Brüsszelben. Habár a benelux ország kis piacnak számít, a fővárosában működik a NATO és az Európai Unió központja, így stratégiai jelentőségű a kínai cég számára.

A Huawei lobbistái emiatt rendkívül aktívak voltak Brüsszelben az elmúlt évtizedben, a cég évi 2,25 millió eurót költ arra, hogy számára kedvező irányba befolyásolja az uniós döntéseket.

A vállalat rendszeresen kiemeli, hogy a kínai államtól függetlenül működik, de rá is vonatkozik a kínai információs törvény, mely kötelezi a cégeket, hogy segítsék a kínai titkosszolgálatot. A Huawei ennek ellenére tagadta, hogy valaha is adatokat továbbított volna a kínai kommunista pártnak.