Prigozsin elismerte, hogy a Wagner súlyos veszteségeket szenvedett Bahmutnál

háború
2023 március 29., 16:15

„A Bahmutért folytatott harcban gyakorlatilag megsemmisült az ukrán hadsereg, és sajnos a Wagner is súlyos veszteségeket szenvedett” - mondta egy hangüzenetben Jevgenyij Prigozsin, a Wagner orosz zsoldossereg vezetője.

Bahmut ukrán védői Sz60-as légvédelmi ágyúval lövik az orosz állásokat 2023. március 20-án.
photo_camera Bahmut ukrán védői Sz60-as légvédelmi ágyúval lövik az orosz állásokat 2023. március 20-án. Fotó: Aris Messinis/AFP

A hónapok óta tartó véres küzdelemben többször úgy tűnt, hogy az ukránok tényleg visszavonulásra kényszerülnek, de az oroszok egyelőre nem tudták körbekeríteni a várost. Az ukránok ezzel komoly orosz erőket kötnek le, és számításaik szerint hamarosan meg tudják majd indítani a tavaszra tervezett offenzívát.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök arról beszélt az AP-nek, hogy ha Bahmut elesik, Vlagyimir Putyin megpróbál majd nemzetközi támogatást szerezni egy olyan megállapodáshoz, ami vállalhatatlan kompromisszumokat jelentene Ukrajna számára. „Ha vérszagot érez, ha azt érzi, hogy gyengék vagyunk, akkor nyomulni, nyomulni és nyomulni fog.”

Zelenszkij szerint Bahmut elvesztése esetén az ukrán társadalomban erősödne a fáradtság érzése, ami az országon belül is növelné a rá nehezedő nyomást, hogy rossz kompromisszumokat kössön.