Olyasmivel próbálkoznak az oroszok, ami eddig nem ment nekik

külföld
2023 március 28., 19:08
A bahmuti frontvonalba tartó ukrán gyalogosok egy BMP lövészpáncéloson a város határában 2023. március 22-én.
photo_camera A bahmuti frontvonalba tartó ukrán gyalogosok egy BMP lövészpáncéloson a város határában, 2023. március 22-én Fotó: ARIS MESSINIS/AFP

Heteken át érkeztek a baljós hírek a bahmuti frontról, februárban már úgy tűnt, hogy a tavaly július óta ostromlott városnak csak napjai vannak hátra. A helyzet valóban kritikusnak tűnt: a Wagner magánhadsereg ezrével dobta be a fronton a börtönökből toborzott ágyútölteléket, és úgy látszott, a nyers erő felmorzsolja a védők ellenállását. A város körül szűkre zárult az ostromgyűrű, a fő utánpótlási útvonalakat elvágták vagy tűzellenőrzés alá vonták az oroszok.

A bahmuti front alakulása az elmúlt három hétben, 2023. március 7-28. között
photo_camera A bahmuti front alakulása az elmúlt három hétben, 2023. március 7–28. között Fotó: Deepstatemap / 444

De a város csak nem esett el. Úgy sem, hogy márciusban a Wagner a gyengén felszerelt, tömegével harcba dobott börtöntöltelékek helyett elkezdte az elitegységeit bevetni a front áttörésére. Mégis, mint az az alábbi kompozit térképen látható, március második hete óta lényegében változatlan a helyzet. Az ukránok nagy véráldozatok árán tartani tudják a várost, továbbra is jelentős orosz erőket lekötve.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.