A Kúria kimondta: nem szedhet légiutas-adót a XVIII. kerület

gazdaság
2023 március 30., 18:19

Nem szedhet légiutas-adót a XVIII. kerület, mert a Kúria megsemmisítette az önkormányzat települési adórendeletének erről szóló rendelkezéseit. A visszamenőleges hatályú döntést többek közt azzal indokolták, hogy

  • az ütközik más jogszabályokkal,
  • nem határozta meg, hogy a több önkormányzat illetékességi területéhez tartozó repülőtéren hol valósul meg pl. az indulás, érkezés,
  • és a rendelet nem tartalmazta "az adófizetési kötelezettség teljesítésének módját, esedékességét, az adómentesség igazolásának módját, a beszedett adó és az adómentességi jogcímek nyilvántartásának és bizonylatolásának szabályait."

A Kúriához azért fordult a fővárosi kormányhivatal, mert a "Szaniszló Sándor (DK) vezette önkormányzat a rendelettel jogszabályellenes helyzetet teremtett, és azt a kormányhivatal törvényességi felhívásában szabott határidőn belül sem szüntette meg, sőt jelezte, hogy alapvetően nem ért egyet a kormányhivatal álláspontjával."


photo_camera Fotó: GERGELY BESENYEI/AFP

A DK-s vezetésű XVIII. kerületi önkormányzat december közepén állt elő azzal a tervvel, hogy utazásonként ezerforintos légiutas-adót vetne ki a reptérről induló és oda érkező vagy az ott átszálló utasokra. A pluszköltséget a kerület a légi közlekedés okozta zaj- és környezetszennyezéssel indokolta.