A 18. kerület megadóztatná a nem helyi lakos utasokat a ferihegyi reptéren

belföld
2022 december 15., 17:19

Egy tervezet szerint a 18. kerületi önkormányzat utazásonként ezerforintos légiutas-adót vetne ki mint települési adót a reptérről induló és oda érkező vagy az ott átszálló utasokra, írja a Telex.

Az adó egyedül a 18 év alattiakra és a helyi lakosokra nem vonatkozna, mert a tervezet szerint az utóbbiak elszenvedik a légi közlekedés okozta zaj- és környezetszennyezést. A települési adórendelet szerint az adó beszedése a légitársaságok és a földi kiszolgálók egyetemleges felelőssége lenne.

A DK-s vezetésű kerület alpolgármestere, Kőrös Péter korábban azt állította, hogy már beszéltek az adótervről a Pénzügyminisztériummal, és az nem talált kivetnivalót benne.

A lap a Budapest Airporttól úgy tudja, hogy a reptér a kormányhivatalhoz fordult, ahonnan állítólag ígéretet tettek arra, hogy még karácsony előtt intézkednek. A 18. kerületi Önkormányzat Légiutas-adó Rendelete 2023. január 1-jén lépne hatályba, amennyiben a Kúria ez év végéig nem hoz ellene irányuló döntést a Budapest Főváros Kormányhivatala kérelmére.

A Budapest Airport szerint:

  • a repülőjegyekre kétszeres adóztatás valósulna meg (extraprofitadó és települési adó);
  • a repülés nemzeti és országos, nem 18. kerületi ügy;
  • technikailag is aggályos, hogy amikor egy cég, elsősorban a földi kiszolgálók nem is feltétlenül találkoznak az utasokkal, akkor hogyan kérhető rajtuk számon az adó beszedése, illetve miképpen ellenőrizheti bárki azt, hogy ki az, aki 18. kerületi lakos, és ki az, aki nem.

Az új adó bevezetését a Wizz Air is határozottan ellenzi és jogellenesnek tartja, mert szerintük az kettős adóztatást eredményezne, és egyértelműen túlmutatna az önkormányzat adóztatási jogain is. A légitársaság úgy véli, ez a különadó további akadályokat gördítene a magyar légi közlekedési és turisztikai ágazat megerősödése elé.