Hiába az átmeneti kompenzáció, a MOK szerint ez nem oldja meg a háziorvosok és a fogorvosok baját

Egészségügy
2023 március 30., 14:46

„Az alapproblémát nem oldja meg” - mondta Nagy Ákos, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) alelnöke arra a kormányrendeletre, ami három hónapig kompenzációt biztosít az új finanszírozási rendszer miatt sokat veszítő háziorvosoknak és fogorvosoknak.

A kormány tavaly év végén módosította a praxisok finanszírozási rendszerét. Ennek lényege, hogy a pénzosztáskor nagyobb súllyal esik a latba az orvosok teljesítménye, vagyis hogy hány pontot érnek el a központilag meghatározott szempontrendszerben. Ilyen indikátorok korábban is léteztek, de most módosítottak rajtuk, az eddigi területi díjat pedig az indikátoralapba forgatták.

Nagy szerint a kompenzáció elismerése annak, hogy „nagyon nagy kilengések lettek volna, és nagyon sok szolgáltatót tönkretettek volna”.

A háziorvosok és fogorvosok akkor kaphatnak kompenzációt, ha 100 ezer, illetve 75 ezer forintnál többet buknak az új rendszeren. Nagy azt mondta, ezzel pusztán annyit érnek el, hogy sokan nem most, hanem három hónap múlva fognak több százezer forintot veszíteni a korábbi finanszírozásból.

Kompenzáció helyett szerinte arra lenne szükség, hogy állítsák helyre a területi elvet, vagyis hogy milyen típusú körzet és hány beteg tartozik az adott orvoshoz. Ha pedig az indikátorok után akarnak fizetni, azt csak ezen felül, bónuszként kellene bevezetni, mondta.

photo_camera Fotó: Vasvári Tamás/MTI/MTVA

Takács Péter egészségügyi államtitkár március elején már felvetette a lehetséges kompenzációt, hiszen időre lehet szükség „a lakosság megszólítására, a dokumentáció utolérésére és egyáltalán az új szemlélet meghonosítására”. Nagy szerint hiába a haladék, az orvosok nem fognak tudni beletanulni az új rendszerbe, mert „az úgy van beállítva, hogy nagyjából az orvosok fele veszíteni fog rajta”.

A finanszírozás átalakítása volt az egyik ok, amiért a MOK tiltakozást hirdetett, és arra biztatta a háziorvosokat, hogy ne írják alá az új ügyeleti szerződésüket (ami független a finanszírozás kérdésétől).

A hatékonyságmérés javításával, a teljesítmény ösztönzésével a MOK is egyetért, de bírálja a mérőszámokat, mert nem tisztán az orvos teljesítményét tükrözik, hanem azt, hogy a betegek mennyire nyitottak akár az oltásra, akár a szűrővizsgálatra. Nagy szerint komoly probléma, hogy a fogorvosoknál olyan indikátort is bevezettek, ami két évre visszamenőleg érvényes.

Takács is megszólalt

Takács csütörtöki sajtótájékoztatóján arról beszélt, az új finanszírozási rendszer célja, hogy az orvosok munkaterhelésüknek megfelelő juttatásban részesüljenek, idézi az MTI. Az indikátorrendszert külön munkacsoport fogja vizsgálni, amibe többek közt a MOK-ot is meghívták.

Szerinte „a háziorvosok jelentős része több forráshoz fog jutni, és lesznek olyan praxisok, amelyek az eddigi finanszírozásukhoz képest kevesebbet kapnak majd”. (A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő szakértője március elején azt mondta, hogy a korábbi teljesítmény alapján a házi- és gyermekorvosi praxisok nagyjából felének csökkenni fog a bevétele.)

Takács azt mondta, számítanak a háziorvosok véleményére is.