Rákay Philip és felesége Nemzeti Emlék-őr-díjat kapott

POLITIKA
2023 március 30., 14:28

Boross Péter volt miniszterelnök a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság elnökeként végzett munkájáért, valamint Rákay Philip kommunikációs és médiaszakember és felesége, Wieber Orsolya író a Petőfi család sírja felújításának támogatásáért vehette át az első alkalommal kiosztott Nemzeti Emlék-őr díjat, közölte az MTI. A Nemzeti Örökség Intézete által alapított elismerés átadásán Harrach Péter, a KDNP országgyűlési képviselője elmondta, hogy "bár a díjazottak személyisége, kora, eddigi tevékenysége egészen különböző, mégis közös vonásuk, hogy tudják, mit jelent a nemzet és a haza." Rákay a díj átvétele után hangsúlyozta:

a múlt emlékezete és tisztelete nélkül lehet élni, csak éppen nem érdemes. Ez a szellemiség ösztönzi feleségét íróként, őt magát pedig történelmi televíziós műsorok készítőjeként és történelmi filmek producereként dolgozva.

Hozzátette: „olyan korban élünk ma, amikor ritkán látott országépítés zajlik, de teljesen természetes az, hogy minden területre nem érhet oda az országépítő szándék. Ilyenkor van szerepe a civil kezdeményezéseknek, a mecénási gondolatnak.”

photo_camera Fotó: Kovács Tamás/MTI/MTVA

Rákay Philip tavaly fejezte be valószínűleg minden idők legdrágább magyar filmjének forgatását: a Petőfiről szóló alkotás 6,1 milliárd forintból készült. A Napi.hu április cikke szerint összesen

  • 4,5 milliárdos gyártási,
  • 85 milliós gyártás-előkészítési
  • és 10,1 milliós forgatókönyv-fejlesztési támogatást kapott,
  • ami mellé a Nemzeti Filmintézet (NFI) a választások előtt még hozzácsapott 200 millió forintot.